Danskernes sygefravær er steget markant siden coronapandemien. I 2023 havde hver fuldtidsansatte i kommunerne i gennemsnit 16,2 fraværsdage på grund af egen sygdom.
Det viser nye tal fra Dansk Erhverv.
Værst står det til i Morsø Kommune, hvor man har hvad der svarer til 16,8 heltidsstillinger i samlet fravær om året. Det er en anelse over landsgennemsnittet på 16,2. I Jammerbugt Kommune var tallet 16,3 – mens det i Thisted lå på 15,9 og Skive på 15,4.
I det offentlige er sygefraværet øget med i gennemsnit 2,4 dage pr. fuldtidsansat fra 2019 til 2023, men det blandt ansatte i det private i gennemsnit er steget med 1,3 dage pr. fuldtidsansat.
På kommuneplan er Langeland Kommune øverst med 20,9 fraværsdage i snit, mens Lemvig med 13,7 dage ligger i bunden.
”Det er ikke godt nyt for nogen, at sygefraværet er på så højt et niveau, som vi ser det lige nu. Det koster både på bundlinjen, og vi kan se, at hvis sygefraværet i det offentlige vil kunne bringes tilbage til 2019-niveau, så vil det svare til, at antallet af offentligt ansattes øges med 6.600. Det er markant, og vil gøre en forskel i forhold til den kvalitet, som det offentlige kan levere,” siger Sofie Findling Andersen, underdirektør i Dansk Erhverv.
Foto: Jesper Voldgaard/Region Nordjylland