120 tons affald langs de nordjyske veje

Alt for meget affald ender i vejkanterne rundt om i Danmark, og langs de store nordjyske veje bliver mængden af opsamlet affald målt i tons – mange tons.

Alene langs de nordjyske veje bliver der hvert år fjernet 120 tons affald.

Vejdirektoratet er ansvarlige for at drive og vedligeholde de danske statsveje og rastepladser, så trafikanterne kan komme nemt og sikkert frem.

En del af arbejdet er at sikre, at der ikke ligger for meget affald og flyder i grøftekanter og vejrabatter.

Affald som dåser og fastfoodemballage bliver ofte smidt på tilkørselsramper, ligesom der bliver samlet hundredevis af cigaretskod op fra rastepladserne.

– Men vi er også tit ude og fjerne større genstande på vejene, som særligt håndværkerne ikke har fået spændt ordentlig fast på traileren. Det kan være plastik, flamingoplader eller murespande, der blæser af – og som jo ikke kun sviner, men også er til fare for trafikanterne, siger Jan Nielsen fra firmaet NCC, som varetager affaldsopsamlingen i Nordjylland, i en pressemeddelelse.

Det henkastede affald er desuden til stor belastning for miljø, dyr- og planteliv. For eksempel er cigaretskod den type affald, der smides allermest af, og ét cigaretskod er op til fem år om at blive nedbrudt i naturen.

Hvert år opsamler Vejdirektoratet omkring 700 tons affald langs de danske statsveje og rastepladser. En opgave der årligt koster samfundet mere end 11 millioner kroner.

Flere end 90 procent af danskerne mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen. Alligevel svarer 11 procent, at de har smidt affald på gaden, i naturen eller vejkanten.

Forfatter

Related posts

Top