Voldsom brand raserede i Thy

Onsdag eftermiddag udbrød der brand på Hedegårdsvej 5 ved Svankær i Thy. Gården huser blandt andet Danmarks eneste bolsjemuseum.

Branden blev opdaget kort før klokken 16 og krævede op mod 20 brandmænd fra både Hurup, Hanstholm og Thisted der deltog i slukningsarbejdet.

– Allerede da de første lander herude, er en længe overtændt. Så det eneste vi kunne gøre var at lave udvendig slukning på den, fortæller indsatsleder i Nordjyllands Beredskab, Thomas Brodersen til TV MidtVest.

Livsværk gik op i røg
Sammen med sin kone har Manfred Müller bolsjemuseet Frøken Fines Bonbonmuseum samt Svankjær Lille Savværk. Det er bygningen med savværket, der er nedbrændt.

– Den fuldstændig nedbrændte del har været udstillingssted til Svankjær Lille Savværk, Danmarks mindste savværk. Der har været papirklip i træ, jeg selv har skåret. Der har også været et unikt stykke, som ikke findes mere, nemlig tryllefløjten i papirklip, fortæller Manfred Müller.

En anden længe har huset bolsjemuseet, og her er parret lidt usikre på, hvad der kan reddes, men ifølge Manfred Müller var der mange unikke ting, blandt andet en gammel maskine med mellem 100 og 180 år på bagen.

– Fokus har været på at få reddet den anden længe, hvor alle museumstingene står indeni. Det tror vi, der er lykkedes til dels, men det er klart, at det har fået en masse røg derinde, så hvor slemt det er, det ved vi ikke noget om endnu, siger indsatslederen.

Mens gårdens ene længe er totalt udbrændt og en anden sidebygning har taget skade står hovedhuset endnu. Ingen mennesker eller dyr har været i fare i forbindelse med branden.

Hvordan branden er opstået skal nu undersøges nærmere.

Arkivfoto: Falck

Forfatter

Related posts

Top