Thy Whisky præsenterer røget whisky

Der har eller været tomt på hylderne hos Thy Whisky på gården Gyrup i Sønderhå, men nu er Thy Whisky klar med deres nye whisky, der er lavet på røget malt.

Sidste gang der blev lanceret whisky fra gården var i april hvor Thy Whisky No. 6 – Kræn Kræmmer blev tappet. Den vandt i foråret sølv ved den internationale spirituskonkurrence i San Francisco, og har været udsolgt siden maj måned, til trods for at det var den største lancering hidtil.

Andreas Poulsen fra Thy Whisky glæder sig da også til igen at fylde hylderne.

– Vi har oplevet stor efterspørgsel på vores whisky fra hele landet, og samtidig har vi haft mange gæster forbi til rundvisninger og whiskysmagninger hele sommeren og efteråret. Til sidst måtte vi simpelthen sende folk tomhændede herfra. Derfor er vi glade for endelig at kunne præsentere en ny whisky, som endda bidrager med noget helt nyt, siger han.

“Bøg Whiskey” fra Nationalpark Thy
’Bøg’ hedder den, opkaldt efter de Thy’ske plantager. Det er første gang Thy Whisky lancerer en røget whisky. Røgen kommer ved at det maltede korn tørres på røg i stedet for luft.

I Skotland bruger man tørverøg til at tørre malten, men Thy Whisky har grebet opgaven anderledes an, og har i stedet benyttet noget så dansk som bøgetræ.

Det giver ifølge Andreas en helt anden udtryk i whiskyen.

– Det er ikke en røget whisky som man kender den fra de skotske, men blid røg fra ulmende bøgetræ. Vi er glade for bøgerøgen, som minder mere om lakridspiber og lejrbål end den klassiske tørverøgs boldværk og tjære, fortæller han.

På gården Gyrup dyrker familien selv alt korn, som bruges til at fremstille whiskyen.

– Det at fremstillingen af whiskyen starter i jorden er virkeligt vigtigt for os. Det økologiske korn er udgangspunktet for udviklingen af smagen. Vi forsøger hele tiden at få vores whisky til at smage af den korn vi bruger, reflekteret i det sted den er dyrket. For eksempel er den nye whisky er dyrket på en af vores marker ved Stenbjerg, lige midt imellem klitterne og plantagen. Her mødes Vesterhavet og plantagernes træer og det synes vi faktisk beskriver den nye whisky meget godt, fortæller Andreas Poulsen.

Den vårbyg som er brugt blev dyrket her tilbage i 2013 inden den blev maltet, røget, brygget, destilleret og lagt på to ombyggede sherryfade. Fadene har over årene givet farve og smag til whiskyen som nu fremstår ravgylden med en fyldig smag af malt, egetræ og sherry, mens den blide bøgerøg har sat sit klare præg. Whiskyen indeholder hele 52,1% alkohol, så den skal nok give lidt varme til den kommende vinter.

Der er blot 677 flasker af den nye Thy Whisky No. 7 – Bøg, som kan købes på Thy Whiskys hjemmeside  og hos udvalgte forhandlere i Thy og resten af landet fra onsdag aften. Frigivelsen efterfølges af en premieresmagning på baren Lidkoeb i København.

 

Fakta om Thy Whisky:
· Thy Whisky er ejet af familien bag det økologisk landbrug Gyrup ved Sønderhå, og produceres udelukkende af korn af Gyrups marker.
· Thy Whisky blev startet i 2010 sammen med Nordisk Brænderi ved Svinkløv, som destillerer for Thy Whisky. Resten af produktionen foregår i dag på Gyrup.
· Thy Whisky har siden 2014 lanceret syv single malt whiskyer, som har ligget 3-5 år på fadene.
· Fra 2017 har det været muligt at købe sit eget fad eller en fadadel, som tappes efter 3 år på whiskylageret.
· Man kan i sommerhalvåret komme på rundvisning hos Thy Whisky, med smagning af tidligere lanceringer fra familiens private samling.
· Udover Thy Whisky står Gyrup også bag flere lokale fødevarer, som laves i samarbejde med lokale producenter, fx Irmas Gårdmælk, Thise Thyboost, en langtidsmodnet Galloway Kølle og en række kød- og melprodukter.

Fakta om Thy Whisky No. 7 – Bøg:
· Dansk Single Malt whisky fra Gyrup.
· Whiskyen er fremstillet af økologisk byg dyrket ved Stenbjerg.
· Thy Whisky No 7 – Bøg er tappet af to ombyggede egetræsfade, som før har indehold sherry af typen Oloroso.
· Whiskyen holder 52,1% alkohol, men det er faktisk mindre end fadene indeholdt. Hele 61,8% alkohol indeholdt fadene, da de blev tømt. · Frigives onsdag d. 8. November kl 20 på hjemmesiden www.thy-whisky.dk og hos udvalgte forhandlere i Thy og resten af landet

Forfatter

Related posts

Top