Thisted Bryghus får Den Regionale Ølpris 2015

Thisted Bryghus nye øl

Thisted Bryghus har sine rødder dybt og solidt plantet i den thyske muld og er regionalt gået i front med terroir-øl. Bryghuset har gennem en lang årrække sendt personalet (og ihærdige ølentusiaster) – med tidligere brygmester og direktør Peter Klemensen i front – ud og indsamle ”i baghaven” for at bruge naturens ingredienser i ølbrygningen.

Populært sagt kan man sige at de har kommet Thy Nationalpark på flaske – vel at mærke flere år før nationalparken blev en realitet.

– Thisted Bryghus er med deres originale og vedholdende udforskning af lokale råvarer i øl med til at skubbe udviklingen for alle danske bryggere en interessant vej med fokus på bæredygtighed, lokal forankring, bryggerkunst og ikke mindst god smag”, siger Gert Svanborg Sloth, Regionsformand for Danske Ølentusiaster i Nordjylland.

Og det er det visionære, der sender prisen til Thy.

– Thisted Bryghus er med sine over hundrede år som fungerende bryggeri – det ældste i vor landsdel. Alligevel er bryggeriet både visionært og fornyende. Thisted Bryghus er uomtvisteligt det nordjyske bryghus som er gået forrest i forhold til Ny Nordisk Øl. Allerede i 1984, for mere end tredive år siden, lancerede Thisted Bryghus øllen Porse Guld. Næsten tre årtier før branche-folk i 2014 fik idéen til manifestet Ny Nordisk Øl. Og i 1995 var det innovative bryghus først på markedet med danskbrygget økologisk øl”, siger Gert Svanborg Sloth.

Thisted Bryghus

Mesterstykke baseret på lokale ingredienser
Den imponerende Thy Nationalpark-serie er hovedbegrundelsen for prisen.

Det er et regulært mesterstykke baseret på udvalgte urter, frugter, blade og bær fra den smukke Nationalpark Thy.

De tre øl i serien er brygget udelukkende med lokale ingredienser. Klithede med ekstrakt af havtorn, porse og hyben. Thagaard med ekstrakt af birkeblade, gran og fyr. Faddersbøl med ekstrakt af hyben, malurt, enebær og rønnebær. Øllene kan kun fås på udvalgte restauranter og i specialbutikker.

Prisen overrækkes på “Øllets Dag” i Thisted
et lokale bryghus har gennem de seneste 3 år samarbejdet med de lokale ølentusiaster om et større event på Øllets Dag. Det er ved dette event lørdag den 5. september klokken 14.00, at Den Regionale Ølpris 2015 overrækkes til Thisted Bryghus.

Ved Øllets Dag-arrangementet i Thisted er bryghuset rammen omkring de lokale ølentusiasters mini ølfestival med øl fra over 20 bryggerier og åbent arbejdende bryghus, hvor Thisted Bryghus viser sin ølproduktion frem for alle interesserede og præsenterer nye produkter.

– Et andet godt argument for at give Thisted Bryghus Den Regionale Ølpris er at det lille lokale bryghus har en filosofi om at ville lave godt øl til fornuftig pris. Vi ser som forbrugerorganisation positivt på den holdning. Det er jo ikke en naturlov at øl behøver at være pokkers dyre for at være gode, fortæller den nordjyske regionsformand.

Og prisen gør, at alle kan være med.

– For mange almindelige forbrugere er en rund tyver smertegrænsen – og dermed det maksimale – de vil give for en øl. Det har Thisted Bryghus forstået og sælger udvalgte serier gennem detail-kæderne. I januar kom supermarkedsserien Boston, Monterey og Seattle, der er inspireret af amerikansk craft brewing. I juli kom endnu en prisvenlig øl-serie lavet efter samme principper som nationalpark-serien med øllene Ingefær, Havtorn og Enebær, slutter Gert Svanborg Sloth.

Thisted Bryghus øl

Foreningen Danske Ølentusiaster uddeler hvert år Den Regionale Ølpris i de 11 regioner som foreningen er organiseret i. Det er regionsbestyrelserne i Regionerne som indstiller kandidaterne – men Landsbestyrelsen som godkender indstillingerne.

Det er den nordjyske regionsbestyrelse der består af repræsentanter fra de 7 lokalafdelinger Thisted, Fjerritslev, Aalborg, Brønderslev, Hjørring, Frederikshavn og Skagen som står bag indstillingen.

Forfatter

Related posts

Top