Iværksætteren der vendte hjem til Mors og fik succes

Da Marianne Korsgaard løb rundt på den enorme græsplæne foran barndomshjemmet ved Vester Hvidbjerg på Sydmors, stod det ikke skrevet i neon, at hun på et tidspunkt skulle indrette et gårdbageri i en af længerne på den gamle familiegård.

– Nej det er nok lidt mere et tilfælde, at det skete, siger Marianne, mens hun er ved at slå endnu en dej op til det bagværk, folk kommer langvejs fra for at få fingrene i.

Dette er historien om morsingboen, der efter en årrække i smilets by Aarhus, genfandt det store smil hjemme på Mors.

– Jeg var kommet dertil i mit arbejdsliv, hvor jeg havde behov for at ”trække stikket”, finde roen, energien og arbejdsglæden igen. Jeg har altid søgt hjem til Skønneste Mors, naturen og det nære, når ”batterierne skulle lades op” igen. Her har jeg altid kunne ”finde fødderne” i trygge omgivelser. Jeg har altid været draget af området og udsigten ud over Agerøbugt – og har altid haft en vis portion stolthed over dét sted og den ø, som jeg kommer fra. Derfor var det med rette mavefornemmelse, at Morsog mit barndomshjem skulle danne rammerne for mit forsøg ud i livet som iværksætter, konstaterer Marianne.

Foto: Mette Johnsen

Hun har i mange år interesseret sig for bagværk, og har også papir på, at hun hører hjemme i den bedste ende af skalaen blandt andet med stolte svendebreve, tidligere medlem af bagerlandsholdet og senere nomineret til Saint Honorés Ungdomspris for flot arbejde for faget.

Som kuriosum kan lige nævnes, at Marianne som den første i Danmark modtog historiens første guldmedalje i bagerfagets langvarige historieog flot sølvmedalje ved afsluttende konditor svendeprøve.

Barndomshjemmet lavet om til bageri
Bagerfaget er lidt på samme måde som kokkefaget fyldt med konkurrencer, stress og – på overfladen – masser af glamour. Og det havde Marianne ligesom prøvet hele vejen rundt, og søgte mere roen og tiden til at udøve sit håndværk – bager- og konditorfaget – på egne præmisser.

Efter en del år ude i bager/konditorfaget forskellige steder i landet, hvor erfaringer nysgerrigt blev indsamlet fra forskellige jobs, genfandt hun roen og energien hjemme på Sydmors:

– Kærligheden til bager- og konditorhåndværket fylder mere end konkurrencer og udmærkelsen, konstaterer hun med et smil.

Derfor besluttede hun sammen med sin familie at undersøge markedet på Mors, ved at tage til diverse markeder og torvedage med friskbagt bagværk hen over sommeren 2016. Det viste sig at være en rigtig god ide og oplevelse. Lokalbefolkningen såvel som turister var nysgerrige, interesserede, købelystne og fuld af gode ideer.

Foto: Mette Johnsen

For rygtet om de afsindigt flotte og velsmagende kager til alt fra bryllupper til runde fødselsdage, småkager og friskbagte rugbrød, bredte sig som en steppeild langt ud over Mors. Den store interesse var med til at skabe energien og troen på projekt ”Gaard Bageriet”.

– Heldigvis var familien med på ideen og vi fik indrettet det her køkken/bageri med alt, hvad dertil hører for at komme i gang i en af længerne på Hvidbjerggaard, fortæller Marianne mens hun viser rundt blandt røremaskiner, ovne, melspande, bøtter med alverdens ingredienser og smage. Stoltheden over at være med til at skabe liv i de ”gamle” bygninger samt mere liv på landet er til at mærke.

Kunderne fra nær og fjern
Og Gaard Bageriet er blevet en forrygende succes. Folk rejser til fra nær og fjern, og ”kage-ordrebogen” taler da også sit tydelige sprog.

– Vi harhaft utroligt travlt med at fremstille alle mulige typer kager og bagværk. Alt fra forskellige former for brød, småkager, petit fours, kager til runde fødselsdage, receptioner og selvfølgelig bryllupskager. Ikke bare på Mors, men også i Thy og Salling – ja ihele landet, fortæller Marianne.

For hende findes ordet kompromis ikke, når det gælder kvalitet og håndværk. Hun er dedikeret til hendes fag og er drevet af passion og kærlighed for godt håndværket.

– Jeg arbejder ud fra stolte traditioner, samtidig med en bevidsthed om tidens trend og hvad der er moderne. Det smager af gamle dage – af min barndom – gerne med en lille twist af noget moderne, slår Marianne fast.

Og bageriet er blevet et rigtigt familieforetagende, hvor hele familien gerne hjælper til, når der er behov og hvor øens befolkning er gode til at inddrage Gaard Bageriet i forskellige arrangementer på kryds og tværs af fag.

– Min familie hjælper både i bageriet og med at passe vores lille gårdbutik, hvor vi sælger vores bagværk fra. Her sælges både egn fremstillede produkter men også andre lokale specialiteter fra egnen, fortæller Marianne.

”Let” at starte op på Mors
Gaardbageriet er også historien om, hvordan en god ide hurtigt fik ben at gå på – på Mors. For selvom det var og er hårdt arbejde at starte egen virksomhed, sågar langt ude på det smukke land, så var morsingboerne klar til at tage imod ideen.

– Som tidligere nævnt, besluttede jeg mig for at undersøge markeder i sommeren 2016, hvorvidt min ide kunne bære. Her tog jeg på torvedag i V. Hvidbjerg og Open by Night i Nykøbing med klapbord, parasol og bagværk. Her mødte jeg den der oprigtige interesse – der når man får den på Mors, – virkeligt kan give energi til at fortsætte. Man kaster jo ikke rundt med superlativerne her på øen, smiler Marianne.

Herefter tog hun kontakt til Morsø Erhvervsråd, hvor man straks gik i gang med at rådgive Marianne omkring ansøgning af udviklingsmidler fra LAG, som har været en særdeles god og konstruktiv samarbejdspartner.

Foto: Mette Johnsen

– Og så fik jeg mulighed for at præsentere mine produkter for medlemmerne af Regional Madkultur Thy Mors, der blandt andre består af restauratører og fødevareproducenter i lokal området, og det fik skabt nye spændende kontakter, som jeg siden har haft meget glæde af, fortæller Marianne. Der også er én af de mange nye medlemmer i netværket.

Var hun ikke blevet mødt med den store åbenhed og interesse fra både lokal befolkningen, ”De 7 sogne/Superlandsbyen”, ildsjælene, erhvervsrådet og andre rådgivere, som til fældet har været, havde hun formentligt ikke kastet sig ud i projektet.

– Jeg har nok altid været lidt af en ”Forsigtig-Per”. I dag ville jeg ikke være bange for at starte en virksomhed op på Mors, hvis jeg stod med en god ide. Her har jeg fået den bedste rådgivning og start som iværksætter, som man kan kun kan drømme om, siger Marianne.

Blev hædret med lokal iværksætterpris
Der er god hjælp at hente hos både kommune og erhvervsrådet, der virkelig er oppe på stikkerne, når der gælder om at hjælpe én i gang, siger Marianne.

– Men dermed ikke sagt, at det ikke kræver benhårdt arbejde, for det gør det. Man kommer ikke sovende til tingene,og jeg arbejder ud fra at evnen til at ville, avler evnen til at kunne, siger hun.

Hendes bemærkelsesværdige indsats indbragte hende da også ”Den Gyldne Musling 2018″ – Morsø Erhvervsråd Iværksætterpris.

Med kvaliteten i højsædet, en uindskrænket kærlighed til bager- og konditorfaget og målet om at levere smagsoplevelser i særklasse, er et nyt lille erhvervseventyr i gang på Mors.

Foto: Mette Johnsen

Forfatter

Related posts

Top