Giv børnene lov til at kede sig

Lars Qvortrup er professor og leder af Nationalt Center for Skoleforskning og har forsket i kedsomhed.  Han har en klar opfordring til forældre: Lad børnene kede sig.

I følge Lars Qvortrup kan det være direkte farligt for kreativiteten, hvis børnene ikke får lov til at kede sig engang imellem – og børn har mistet evnen til at kede sig.

– Det er et stort problem, for vi har indrettet os i et digitalt samfund, som hele tiden skaber forventning om, at hele tiden skal ske noget nyt, siger Lars Qvortrup til DR Midt- og Vest.

Som at være afhængig af stoffer
Mange børn og unge i dagens Danmark er blevet afhængige af at blive aktiveret, og gerne med en iPad i hånden, og det kan være svært for dem at undevære.

Lars Qvortrup Han sammenligner fraværet af for eksempel internet og fjernsyn i sommerhuset med, når narkomaner ikke får deres stoffer.

– Det er en hård overgang, fordi man bliver rastløs. Man savner opkaldene fra veninderne og opdateringerne på de sociale medier, forklarer Lars Qvortrup.

Han forklarer, at kedsomhed i dag er en knap ressource. Ifølge ham er forældre i dag blevet bange for at overlade børnene til sig selv, hvilket betyder, at de ikke har lige så meget frirum som ”i gamle dag”.

Gælder også de voksne
Det er dog ikke kun den yngre del af befolkningen, der har godt af at kede sig og lægge telefonen og de sociale medier væk en gang i mellem.

– Det er også et voksenproblem. Hvis man sidder sammen i familien, og iPhonen ligger ved siden af, så bliver det let den, der løber med opmærksomheden, i stedet for samtalen om, hvad der er sket i løbet af dagen.

Forfatter
Top