Gigantisk fiskefest på Thisted Havn lørdag

På lørdag markeres fiskeriet på Thisted Havn med ”åbent dæk” for børn og voksne! Foruden fisk og konkurrencer, så bliver der musik i lange baner med Tamburkorps, Brass Band og de levende Tørfisk, kommer lige fra jomfruhummerfestival på Læsø.

Man gør lidt mere ud af sig selv, når man er inviteret i byen. Det har ejerne af Hanstholm trækutteren HM 862 Christina Paulsen også tænkt. De har simpelthen valgt at gå i dok med det flotte træskib, som skal have en ”rælingsløftning” i form af ny maling og en finpudsning i øvrigt, inden skibet forlader Hanstholm Havn for at være med til fiskeriets dag i Thisted på lørdag.

– Lørdagens arrangement på Havnen i Thisted er ikke en mini udgave af Tall Ship Race. Det er derimod en markering af fiskeriet som et vigtigt erhverv og fisken som en rigtig sund fødevare, fortæller Jan N. Hansen, formand for Hanstholm Havns Fiskeriforening, der igen i år gæster Thisted og Thisted Havn med et stort program for fiskens dag. Der er gratis adgang, og det er en god oplevelse for hele familien.

– Vi har igen fået en store opbakning fra fiskerne i Hanstholm, og det betyder, at vi igen kan servere smagsprøver af fisk, men samtidig kan vi fortælle og vise, hvordan vi fanger fiskene, der bliver nemlig mulighed for at gæste skibene, som anløber Thisted Havn i løbet af fredag eftermiddag, fortæller Jan N. Hansen.

Fiskeplatte

Smagen af Vesterhavet
Der bliver smagsprøver af blandt andet lækre sø kogte rejer, der er fanget af HM 424 Westbank af Hanstholm.

Det Gamle Røgeri i Hanstholm leverer nogle meget lækre smagsprøver på varmrøget kulmule røget af en kender, indehaveren Johnny Segato.

Cafe Salto har dækket op både ude og inde, så her kan der købes forfriskninger og specielle fiskeretter ud over de normale menuer.

– Og nej vi har ikke glemt fiskefrikadellerne, siger Jan N. Hansen, der fortæller at farsen er rørt og man er så småt i gang med at klarrøge 1000 af slagsen.

Det er forhenværende folketingsmedlem og fisker, regionspolitiker Svend Heiselberg og fru Betty, der har lavet dem de tidligere år, men nu er det to af havnens seniorer, Helge Gedebjerg og Willy Ringgaard, der har fået tjansen med at fabrikere de mange frikadeller.

– Der er ingen ben i at spise fisk, men fiskefrikadellerne de får helt sikkert ben at gå på, fortæller Jan N. Hansen med et smil.

HM Christina Poulsen 2

Åbent skib for hele familien
HM 862 Christina Paulsen, der ejes af Brdr. Paulsen, Hanstholm, er bygget i 1984 i Hvide Sande og har en længde på ca. 22 m. Det er et snurrevodsfartøj, og det betyder, at fiskeriet forgår skånsomt. Kutteren fisker hovedsalig rødspætte, torsk og kuller i Skagerrak.

Thisted Havn gæstes også af HM 96 Janni, der ejes af Kim Pedersen, Hanstholm, HM 24 Thobias Skødt, der ejes af Walther Jensen, Hanstholm, HM 141 Pluto, der ejes af Kaj Christiansen, Hanstholm. Sammen med Hanstholm skibene, så dukker M/S Limfjorden, Muslingeskibet fra Nykøbing Mors samt M/S Athene, der er uddannelsesskib for nye fiskere og ejes af EUC Nordvest Fiskeriskolen. Samtidig er Flotilliefartøjet HMV 121 også ved kaj i havnen, og ligeså her, kan besøgende komme ombord. Hjemmeværnet stiller ligeledes med Tamburkorps og Brass Band.

– Fiskeriet trækker mange besøgende til Thisted, såvel turister som lokale, og vejrudsigten ser ganske fornuftig ud for lørdag – i modsætning til sidste år, hvor arrangementet på grund af uvejr gik fuldstændig i ”fisk” først på eftermiddagen, så alle måtte rykke ind på Cafe Salto til koncert med Tørfisk, hvor vi stod som sild i tønder, fortæller Jan N. Hansen.

Hanstholm Fiskeauktion

Kom og byd til Thisteds største fiskeriauktion.
Stor aktivitet på Havnen for voksne og børn, hvor der kan købes flåede rødspætter til særpris, og så kan man selv blive opkøber for en stund på eftermiddagens store fiskeriauktion.

Friske fisk, hevet direkte op af Vesterhavet bliver det helt store trækplaster for turister og thyboer, når Hanstholm Fiskeriforening laver fiskens dag i Thisted på lørdag fra formiddag til eftermiddag.

Der vil blive udbudt masser af friske og lækre fisk på auktionen på Havnetorvet, og det bliver auktionsmester Jes Holm Sørensen, Hanstholm, der sammen med medlemmerne af Tørfisk og Jan N. Hansen og Henrik Amdisen fra Fiskeriforeningen vil forestå dagens auktion. Her kan alle gøre en god handel, for der er tale om lækre spisefisk fra Vesterhavet, blandt andet kulmule, torsk, rødspætter og Pighvar.

– Fisken er is og pakket i særlige kasser, men mange vil gerne have fisken fileteret, og det gør fiskerne med glæde og endda gratis. Fra kl. 11.15 langer vi 8 friske rødspætter ”over fiskekasserne for kun 100 kr., og så er de endda flået af en professionel fisker, fortæller Jan N. Hansen, ”Foreningen Fiskeriet kommer til byen”.

– Kom i god tid, hvis det skal være middagsmaden på lørdag, tilføjer, Jan N. Hansen.

Tørfisk 1

Tørfisk er helt uimodståelige
Musikbandet Tørfisk bliver en del af Fiskeriets Dag i Thisted på lørdag.

To gange om eftermiddagen laver de koncert på Havnetorvet, og det bliver for fuld udblæsning med kendte sange som ”a’ lugter lidt af fisk i daw”, hvilket jo er ganske aktuelt. Tørfisk forstår at komme ud over scenekanten og berøre hverdagsemner, som ofte skydes lige fra hoften. Publikum kan aldrig vide sig helt sikre, måske sidder man lige i ”skudlinjen”, men de festlige havboer forstår at drille fra scenen på en god og charmerende måde. Fornylig udkom gruppens nyeste CD’.

– Den indeholder 10 nye sange og en irsk sang fra den gamle skuffe. ”Donegal Danny” har vi valgt at tage med for at minde – både os selv og vores fans om – hvad det er vi er gjort af, fortæller forsanger Bent Bro, Tørfisk, der for øvrigt selv er fiskeriforeningsansat i Thyborøn Fiskeriforening.

Skaldyrsfestival 2014 2

Hvem bliver årets reje-pille-mester?
Pil-selv rejer er rigtig sommermad og hyggelig, når man kan sidder ude med en kold forfriskning og nyder dette smagsfulde måltid og sommeren. Men der er et stykke arbejde inden man belønnes. Og sådan bliver det også for de personer, som deltager i konkurrencen på Havnetorvet, og det finder sted kl. 12.15.

– Vi skal finde årets mester i reje-pilning i en spøjs lille konkurrence. Vi har udvalgt personkredsen, så der er en blå snor til søndagens DRP4 radio, hvor Søren Dahl præsenterer Thy og Cold Hawaii i udsendelsen fra kl. 10-12. Her får Thy en omtale, som kun kan blive afsmittende positiv , siger fiskeriforeningsformand Jan. N. Hansen, Hanstholm, der samtidig roser Lions Club Hanstholm for initiativet.

Kom og hep på borgmester Lene Kjelgaard Jensen, Thisted Kommune, Folketingsmedlem (DF) Lise Bech, Thisted Kredsen, Kommunalpolitiker Per Skovmose, Hanstholm, Sparekassedirektør Ole Beith, Thisted og Sekretariatschef og leder af Nationalpark Thy, Else Østergaard- Andersen, Thy og folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen.

– Det er ikke nemt, men øvelse gør mester, og rejer hører også med til at spise fisk to gange om ugen, siger Jan N. Hansen, formand for Hanstholm Havns Fiskeriforening, der i samspil med Thisted Handelsstandsforening står bag Fisken dag.

Forfatter

Related posts

Top