GF1-elever præsenterede selvbygget ”Mini-landsby”

Forældre og pårørende til eleverne på Grundforløb 1 (GF1) fra Byggeri, Strøm og IT, Metal og Teknologi samt Auto var torsdag eftermiddag inviteret til Åbent Hus på EUC Nordvest. Her fik de mulighed for at se, hvad eleverne har arbejdet med i den relativt korte tid, de har haft deres gang på GF1.

Eleverne fra Byggeri-afdelingen havde bygget en flot mini-landsby, der dannede en stemningsfuld ramme om arrangementet. Mini-landsbyen bestod af seks huse på 12-15 kvm., hvor fra eleverne solgte alt fra hotdogs, sodavand og æbleskiver til flotte, håndlavede produkter.

– Eleverne har selv tegnet, opmålt, bygget og indrettet husene, og de illustrerer ganske fint, hvad eleverne har arbejdet med, og hvor meget de allerede nu har lært. Husene er opført med murede vægge og træfacader, der er bygget spær og lagt tegl på, der er lavet gipslofter, pudset vægge og sat fliser op, og de er indrettet med møbler, eleverne også selv har bygget. Strøm og IT-eleverne har lavet installationerne, så der er lys både i husene og ude på ”gaden”. Jeg synes bestemt, at eleverne har ramt et rigtig fint niveau, og jeg kan godt forstå, at de er stolte over nu at kunne vise det frem, lyder det fra afdelingschef for Byggeri, Thomas Schlichting.

Rundt omkring i mini-landsbyen kunne man se og købe nogle af de mange spændende ting, eleverne har produceret. Blandt smedenes produkter kunne man eksempelvis finde juletræer i jern, hylder, grill, bålplads, skakbrikker og mange andre gode sager. Herudover kunne man hos eleverne fra Auto-afdelingen få lavet et mini-vintertjek af bilen. Stillede man sin bil til rådighed, kunne man således få eleverne til at tjekke væsentlige elementer som dæktryk, dækmønster, olie, bremsevæske, lys og batteri med mere og således få en status på, om ens bil er klar til Kong Vinter.

Et stærkt koncept til afklaring
GF1 er et afklarende forløb, hvor eleverne skal udfordres på nogle forskellige fagområder både i teori og i praksis. Konceptet med at arbejde tværfagligt og tegne og opføre huse fra bunden er ny i Byggeri-afdelingen, men allerede nu har det vist sig at være et initiativ, der i dén grad kan have en afklarende effekt.

– Det har været et supergodt og meget lærerigt projekt. Det, at vi har kunne prøve kræfter med så mange forskellige elementer, har været rigtig godt og også lidt af en øjenåbner. Jeg var helt sikker på, at jeg skulle fortsætte på tømreruddannelsen efter GF1, men nu er jeg faktisk endt med at vælge mureruddannelsen. I takt med at jeg fik prøvet flere og flere ting af, kunne jeg bare mærke, at det var meget mere mig, og efter at have arbejdet med mini-landsbyen var der ikke længerer nogen tvivl. Det jeg rigtig godt kan lide ved håndværkerfaget er, at man bygger noget op helt fra bunden og til det færdige resultat står klar. Og murerarbejdet er ikke noget, man bare kan sætte en maskine til at udføre – det skaber vi selv med hænderne og godt håndværk, fortæller Marc Gade Larsen fra Nykøbing.

Lidt samme aha-oplevelse har Christoffer Dissing fra Nykøbing haft med GF1. Han var overbevist om, at han skulle videre på industriteknikeruddannelsen, men han er endt med at sætte sit kryds ud for smedeuddannelsen.

– Jo mere jeg har stået og arbejdet i smedeområdet ude i værkstedet, jo mere lyst har jeg fået til at arbejde med det. Det er helt klart det med at prøve tingene i praksis, der har flyttet mig. Jeg har valgt at læse EUX, og det betyder, at jeg har to hele dage om ugen i værkstedet. Der når man virkelig at få prøvet mange forskellige ting, så man kan blive klogere på, hvad det så er, der interesserer én allermest, lyder det fra Christoffer Dissing.

Og dét er netop formålet med GF1. Grundforløbet er nemlig ikke bare en generel introduktion til erhvervsuddannelserne men tværtimod en rigtig god mulighed for at få prøvet nogle forskellige uddannelsesområder af i praksis, så man sikrer sig, at man får valgt præcis dén uddannelse, der matcher ens interesser og ønsker bedst muligt.

Foto: EUC Nordvest

Forfatter

Related posts

Top