7 ud af 10 statskroner til scenekunst udbetales i hovedstaden

Når statens støtte til teater, ballet, opera mm. uddeles, er det Region Hovedstaden, der modtager langt de fleste støttekroner, nemlig 69 pct. Region Midtjylland modtager 15 pct., mens regionerne Syddanmark, Nordjylland og Sjælland modtager hhv. 8, 6 og 2 pct. til scenekunst.

Det viser en analyse, som Danmark på Vippen udgiver i forbindelse med en konference om fremtidens scenekunst:

– Det er jo helt tydeligt, at der skal ske ændringer i støttestrukturen, hvis man fra politisk side vil holde fast i visionen om et Danmark i balance. Vi har brug for kultur i hele landet, og vi har alle krav på, at vores skattepenge fordeles efter en vis grad af rimelighed. Og hvis vi skal holde flere dele af landet attraktive, skal der altså også være mulighed for, at teatre uden for storbyerne kan udvikle sig, siger Kim Ruberg, formand i Danmark på Vippen.

Teatre uden for hovedstaden skal have en større bid af kagen
Analysen viser bl.a., at udbetalingerne til Det Kongelige Teater og Det Københavnske Teatersamarbejde tilsammen udgør 50 pct. af al støtten. Til sammenligning modtager de store institutionsteatre, herunder landsdelsscenerne i Aarhus, Odense og Aalborg, tilsammen 20 pct. af støtten. I tallene indgår ikke turnevirksomhed.

– Selvfølgelig skal vores hovedstad have stærke nationale scener, som skal have støtte til at lave store og omkostningstunge opsætninger. Men man må stille spørgsmålstegn ved, om det virkelig er til gavn for scenekunsten i hele Danmark, at så forholdsmæssigt stor en del af støtten går til hovedstaden, siger Kim Ruberg.

Derfor anbefaler Danmark på Vippen, at Kulturministeriet foretager en gennemgang af den geografiske fordeling af støtte til alle områder inden for scenekunst i Danmark, og at man lægger frem, hvad der lige nu gøres for at sikre, at uddelingen af støtte foregår på så geografisk objektivt et grundlag som muligt.

Arkivoto : DATS Teaterfestival

 

Forfatter

Related posts

Top